ND Filtre Nedir, Nasıl Kullanılır ?

nd-filtre
Nd-Vario-1.5-5-stop

ND Filtre Doğa ve Manzara Fotoğrafçılarının vazgeçilmez ekipmanıdır. Türkçe’si Doğal Yoğunluk Filtresi anlamına gelir. Ne işe yaradığını özetleyecek olursak, ND Filtreler sensöre düşen ışığı özelliklerine göre belli ölçülerde azaltan, cam filtrelerdir. Işığı neden azaltma ihtiyacı duyacağımızı yazının ilerleyen kısımlarında ele alacağım. ND Filtreler 2 tiptir. Lenslerimizin önüne vidalanan Yuvarlak ND’ler ve Filtre tutucular yardımı ile kullandığımız Kare ND’ler.

nisi-nd-filtre

Kare Filtre mi Yuvarlak Filtre mi ?

 Öncelikle şunu bilmekte yarar var. Uzun Pozlama anlamında tamamen aynı işi yaparlar. Fakat profesyonellere baktığınızda çoğu zaman Kare Filtre sistemleri kullandıklarını görürsünüz. Peki  hem daha büyük ve fiyat olarak da yuvarlak filtrelere göre daha pahalı olan kare filtreleri bir de filtre tutucu kullanma zahmetine girerek neden kullanıyoruz ?

Bunun 2 sebebi var.

Birincisi ve en önemlisi genelde belli bir seviyenin üzerinde fotoğraf çekmek isteyen fotoğrafçı çoğu zaman 1 ND Filtre ile yetinmeyecektir. Yansımaları engellemek ve renkleri doygunlaştırmak için Polarize filtre, Daha uzun pozlama yapabilmek için ND Filtre ve genelde bu tip sahnelerde kadrajın gökyüzüne gelen kısmındaki çok yüksek ışığı dengelemek için de GND ( degrade ) Filtre kullanmak ister. Manzara ve Doğa fotoğrafları genel anlamda her zaman geniş açı lensler ile çekildiği için yuvarlak filtreleri bu şekilde üst üste kullanamaz.

Geniş açıda filtreler lensin önünde oldukça fazla bir kalınlık yapar ve kadrajda gözükmeye başlarlar. Bu sebep ile yuvarlak filtreler daha başlangıç filtreleri olarak kabul edilir ve seviye yükseldikçe artan filtre ihtiyacında fotoğrafçı kare filtrelere geçer. Çünkü kare filtre tutucular geniş açı lenslerde vinyet olmadan üst üste 3 veya 4 filtre kullanmaya olanak tanır. Bir diğer sebep ise, yuvarlak filtreler belirli çaplarda üretilip lensin önüne vidalandığı için  farklı lenslerde kullanabilmek için ya farklı çaplarda satın alınmalı ya da farklı çaplarda “step down ring” diye adlandırılan adaptörler kullanılmalıdır.

yuvarlak-filtre vinyet

Üst üste kullanımda Yuvarlak Filtre Vinyet

Bu işi profesyonel olarak yapan biri olarak 2 filtre tipini de farklı amaçlar ile kullandığımı belirtmek istiyorum. Fakat ana hedef daha çok gündüz uzun pozlamalar ise, Kare Filtre sistemi çok daha avantajlı ve doğru seçimdir. Aynı zamanda da ileriye dönük bir yatırımdır. Fakat eğer özellikle GND Filtre ve Polarize Filtre  kullanmayacaksanız, yuvarlak filtreler hem daha uygun fiyatlı hem de kullanımı kolaydır. Ya da bu müthiş uzun pozlama dünyasına adım atmak istiyorsunuz ve denemeler yapacaksınız. Benim de geçmişte yaptığım gibi 1 adet 10 Stop Yuvarlak ND filtre alarak başlayabilirsiniz.

nisi-uv-filtre

Yuvarlak Filtreler

nd-filtre-nedir

Kare Filtre Tutucu ve Kare ND

Neden Uzun Pozlama?

Peki neden gündüz uzun pozlama yapmak istiyoruz ? Gündüz uzun pozladığınızı düşünün. Havada bulutlar hızla hareket ediyorlar, denizde dalgalar hareketli, fakat kayalar, iskeleler sabit hareket etmeyen elemanlar. Uzun Pozlama bittiğinde karşınıza sadece o an değil belli bir süre içerisinde gerçekleşen her hareket sensöre kaydoluyor ve sadece uzun pozlama tekniğinde karşınıza Photoshop çalışmaları yapmadan yağlı boya  tabloya benzeyen eser çıkıyor! Fotoğrafa biraz uzak olan bazı insanlar bu etkinin yapay ve photoshop ile yapıldığını düşünüyor. Bana sorarsanız eğer bu etkiyi photoshop ile yapabilen varsa benim için o kadar kıymet ve emek içerir.

10-stop-nd

Kaç Stop ND Almalıyım ?

  ND Filtre kullanmaya karar verdiniz, kaç stop ND almalıyım ilk akla gelen sorudur. ND almak için araştırma başlar ve karşınıza birbirinden çok farklı ND isimleri çıkar. Mesela 3 stop ND filtreyi ele alalım. Bazı firmalar 3 Stop ND lerini ND8 başka bir firma 0.9 olarak adlandırır. Bizim bilmemiz gereken şudur, Bir ND filtre için her stop, kameradan giren ışık miktarını iki derece düşürür.

 Yani bu durumda 3 stop ışık düşürme 3 x 2 derece azalma demektir. ( 2x2x2 = 8 )  Bu yüzden 3 Stop genellikle ND8 olarak adlandırılır. Peki 0,9 nedir derseniz o da filtrenin  ışık geçirgenlik yoğunluğudur. Çok sıkıcı bir konu olduğunu kabul ediyorum 😣  Bir de 6 stop’u inceleyerek bu konudan hızlıca uzaklaşalım.

6 Stop Filtre =  2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 64. 6 tane 2 derece ışık düşürme yani ND64. Optik Yoğunluk ise 1.8. Matematik ile arası iyi olanlar oturup diğer filtrelerin hesaplamalarını yapsınlar. Ben koşarak kaçıyorum. 😁

Nd-filtre-formül

Stop değerlerini ve ışığı ne kadar düşürdüklerini anladık. Bu durumda kaç stopluk ND filtre alacağınız yapmak istediğiniz işlere bağlı. İşlerimden vereceğim örnekler size daha iyi fikir verecektir. Ben 3 adet ND Filtre kullanıyorum. 6 Stop, 10 Stop ve 15 Stop. 15 Stop’u Gündüz ışığın daha fazla olduğu saatlerde daha minimal çalışmalar için aldım.

15 Stop Pozlamalar

uzun-pozlama-manzara
uzun-pozlama-gokdelen

10 Stop genelde en çok kullandığım filtrem. Gün batımına kadar 10 stop ile çekim yapabiliyorum. Bu yüzden yeni başlayanlara eğer 1 adet ND alacakssanız, 10 stop öneririm.

10 Stop Pozlamalar

10-stop-uzun-pozlama
10-stop-uzun-pozlama

6 Stop genelde gün batımına yakın ışığın biraz daha düşük olduğu durumlarda devreye giriyor. Gün batımı sonrası yaklaşık 10-15 dk daha 6 stop kullandığım durumlar oldu. Tabii ki kesin konuşamayız, sonuçta ışık hava koşullarına bağlı. Şelale ve orman içi gibi yerlerde 6 stop gündüz de kullanılabilir çünkü buralarda ışık daha düşüktür.

6 Stop Pozlamalar

6-stop-uzun-pozlama
6-stop-pozlama

ND alırken nelere dikkat etmeliyim ?

Her şeyde olduğu gibi bilinen markaların ürünlerine baktığınızda hele bu ürün cam ise, optik kalitesi çok önemlidir. Fiyat olarak ucuz filtreleri oldukça pahalı lenslerinizin önüne takmak hiç de akıllıca bir iş değildir. Lensinizin önüne koyulacak her türlü eklenti optik kaliteyi bir miktar azaltır. Bu yüzden filtreniz de kaliteli olmalıdır.

Dikkat etmeniz gerekenler

  • Yüksek Çözünürlüklü Optik Kalitede cam olması ( en azından H-K9L )
  • Renk Sapması yapmaması
  • Su ve Yağ tutmayan Nano kaplamalara sahip olması
  • Lensinizde Vinyet yapmaması
emre-ceylan

Emre Ceylan

Nisi Optics Türkiye Marka Elçisi

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Hayat paylaşınca güzel !