GND Filtre Nedir, Nasıl Kullanılır ?

nisi-filtre

Tüm teknolojik gelişmelere rağmen kameralarımız, ışığı gözlerimiz gibi göremez. Özellikle en zorlandığı alanlar sahnenin en aydınlık ve en karanlık alanlarıdır. Kamera Sensörlerinin aydınlık ve koyu alanlar arasındaki kaydedebildiği maksimum geçişe kameranın dinamik alanı denir.

dinamik-alan

  GND (Degrade) Filtre ise lensinizin önüne taktığınızda aşağı ya da yukarı hareket ettirerek gökyüzünün aydınlık kısmına denk gelecek şekilde ayarladığınız degrade olarak ışık azaltma özelliğine sahip filtrelerdir. Bana soracak olursanız Doğa ve Manzara fotoğrafçılığının en önemli ekipmanlarından biri diyebilirim. Peki neden ?

nisi-filtre

Nisi GND Filtreler

Manzara Fotoğraflarında öncelikle bir ön plan ve arkasında ufuk çizgisi ve gökyüzü yer alır. Genelde ön plana göre pozlama değeri aldığımızda gökyüzü patlar. Gökyüzüne göre pozlama yaptığımızda ise ön plan kontrastını yitirir. İşte burada kameramızın dinamik alanının ne kadar başarılı olduğu çok önem kazanır. Fotoğrafımızı Lightroom ya da Photoshop gibi programlarda açtığımızda fazla ışıklı alanları ya da çok karanlık bölgeleri dengelemeye çalışırız. Tabii ki bunu başarmak için sensörün o bölgeye bilgi atamış olması gerekir.

lightroom-gnd

Gökyüzünde güneşin ışığının çok fazla pozlanarak patladığı bir fotoğrafta çok ışıklı alanı geri getirmemiz imkansızdır. Sizi bilmem ama ben mümkün olduğu kadar doğada vakit geçirmeyi ve en doğru fotoğrafı yerinde yakalamayı tercih ediyorum. Bilgisayar başında farklı derecede pozlanmış fotoğrafları maskeleyerek zamanımı tüketmek hiç istemediğim bir durum. İşte bu yüzden sahada en doğru ışığı alabilmek ve en koyu ve en açık alanları en doğru biçimde dengeleyebilmek için profesyonel fotoğrafçılar GND Filtreler kullanırlar. Aşağıdaki fotoğrafta GND Filtre nin yarattığı farkı görebilirsiniz.

NiSi Hard GND8

GND Filtre Çeşitleri

Tabii ki her zaman yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi kadrajımız ufuk çizgisinin üzeri ya da alt kısmı olarak ayrılmaz. Bazen gökyüzüne ağaçlar, bazen de dağlar tepeler girebilir. İşte bu değişken durumlar için farklı GND Filtreler kullanırız. Gelin GND Filtre çeşitlerini beraber inceleyelim.

SOFT-GND

SOFT GND FİLTRE

Soft GND filtre adından da anlaşılacağı gibi daha yumuşak geçişli filtrelerdir. Kadrajınızda gökyüzüne gelen alanlara dağ vb. elementlerin girdiği durumlar için tercih edilir.

NiSi Mevcut Filtre Ölçüleri : 75 x 100 ⎜ 100 x 150 ⎜ 150 x 170 ⎜ 180 x 210

Filtre Faktörü : 2 Stop ⎜ 3 Stop ⎜4 Stop

soft-gnd
medium-gnd

MEDIUM GND FİLTRE

Medium GND orta sertlikte yumuşak geçişe sahip filtrelerdir. Kadrajınızda gökyüzüne gelen alanlarda orman, ağaçlar ve küçük tepeler gibi  kadrajın üzerine doğru çok yüksek olmayan ve geniş alana yayılan elementlerin girdiği durumlarda idealdir.

NiSi Mevcut Filtre Ölçüleri : 75 x 100 ⎜ 100 x 150 ⎜ 150 x 170 ⎜ 180 x 210

Filtre Faktörü : 2 Stop ⎜ 3 Stop ⎜4 Stop

medium-gnd
HARD-GND

HARD GND FİLTRE

Hard GND filtre kadrajınızda ufuk çizgisinin altı ve üzerinin ani ve sert bir ışık değişiminin olduğu şartlar içindir. Sensörlerin en çok zorlandığı gökyüzünün çok aydınlık ve ön planın daha az ışık aldığı durumlar için idealdir.

NiSi Mevcut Filtre Ölçüleri : 75 x 100 ⎜ 100 x 150 ⎜ 150 x 170 ⎜ 180 x 210

Filtre Faktörü : 2 Stop ⎜ 3 Stop

hard-gnd
reverse-gnd

REVERSE GND FİLTRE

Reverse GND filtre, hard GND ile çok benzer fakat ufuk çizgisinden yükseldikçe degradesi açığa doğru giden GND çeşitidir. Gün doğumu ve Gün batımı için en ideal filtredir, çünkü güneşin tam ufuk çizgisinde olduğu durumlarda kadrajımızın en üst kısmı genelde daha koyudur. Bu sebep ile Reverse GND filtre yukarı doğru açılır.

NiSi Mevcut Filtre Ölçüleri : 75 x 100 ⎜ 100 x 150 ⎜ 150 x 170 ⎜ 180 x 210

Filtre Faktörü : 2 Stop ⎜ 3 Stop ⎜4 Stop

REVERSE-GND
uzun-pozlama-nisi

M-GND8

ND alırken nelere dikkat etmeliyim ?

Her şey de olduğu gibi bilinen markaların ürünlerine baktığınızda hele bu ürün cam ise, optik kalitesi çok önemlidir. Fiyat olarak ucuz filtreleri oldukça pahalı lenslerinizin önüne takmak hiç de akıllıca bir iş değildir. Lensinizin önüne koyulacak her türlü eklenti optik kaliteyi bir miktar azaltır. Bu yüzden filtreniz de kaliteli olmalıdır.

Dikkat etmeniz gerekenler

  • Yüksek Çözünürlüklü Optik Kalitede cam olması ( en azından H-K9L )
  • Renk Sapması yapmaması
  • Su ve Yağ tutmayan Nano kaplamalara sahip olması
  • Lensinizde Vinyet yapmaması
emre-ceylan

Emre Ceylan

Nisi Optics Türkiye Marka Elçisi

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Hayat paylaşınca güzel !